Uppsala det är staden

Västerås IK – Apalby IP

8 februari 2025 20:08

Lag:Västerås IK
Bildad:1913
Sport:Fotboll
Meriter:

1 säsong i allsvenskan
11:e plats -25
63:e plats i maratontabellen för allsvenskan

Hemsida:https://vik-fotboll.com/
Avstånd:81 km
Matcher:

Västerås IK – Sirius 4-2 lör 17/9 -05

Division:Division 4
Färger:Långrandiga gul-svarta tröjor, svarta byxor
Västerås IK

”…man slås omedelbart av den gigantiska reklamskylten…”

Apalbys två små läktare är svåra att urskilja bland all reklam.

Hur är det att vara på arenan?
Det är mycket som är går i stor skala på Apalbyområdet i norra Västerås. Tillsammans med grannen Rocklunda utgör Apalby ett enormt sportområde – faktiskt det största i Sverige – med fotbollsplaner, arenor, planer och motionsspår av alla de slag. Här finns förutom de mer påkostade Rocklundaarenorna även fem fullstora fotollsplaner, tio 7-mannaplaner, samt bland mycket annat också basebollplan, cricketplan, rugbyplan, kastplan, ridhus och en stugby. När man väl orienterat sig fram till a-planen på Apalby där VIK spelar, allra längst bort i området, slås man omedelbart av den gigantiska reklamskylten bakom läktarna – ett enormt lapptäcke av reklam, 60 m bred, 6 m hög, med över hundra olika skyltar. Själva läktarna är däremot minimalistiska; två stycken skuldra vid skuldra på den nordvästra långsidan, taklösa och ynkligt små. Det låter kanske på beskrivningen som en väldigt trist idrottsplats, men Apalby framstår när man är på plats ändå som rätt trevlig, med sin parkliknande miljö, gulligt faluröda stugor med klubbhus, ett vitmålat staket runt planen, och en söt liten glasskiosk. Klart hemtrevligare än de flesta förstads-idrottsplatser.

Utsikt från läktaren över det vita staketet och VIK’s klubbstuga.

 

Stämning/klack:
Vill man se VIK-supportrar ska man bege sig till hockeyladan ABB Arena Nord. Kring fotbollsplanen på Apalby är det däremot lugnt, tyst och glest mellan åskådarna.

 

Var kan man ta en öl?
Det klassiska VIK-haket, även om det då såklart handlar om hockey, är Skallbergskrogen – en pub med sportprofil som på det ganska närbelägna Skallberget, c:a 1,5 km från Apalby.

 

På samma avstånd men i en annan riktning ligger Önsta centrum, där man hittar kvarterspuben Didos krog. Lokalen är ful, men stämningen är hjärtlig och maten är bra.

 

Lite om Västerås IK
Idag har VIK inmutat positionen som stadens självklara hockeyklubb, men hade man gjort lite bättre ifrån sig 1924/25 hade man kanske kunnat bli det lika självklara valet för Västerås fotbollsfrälsta. VIK har alltså endast gjort en allsvensk säsong, men i och med denna blev man historiska på inte mindre än tre sätt: Man deltog i den allra första allsvenskan som spelades, man blev (tillsammans med Hammarby) det allra första laget att åka ur allsvenskan, och man är idag det ex-allsvenska lag som spelat längst tid utanför allsvenskan. Sedan man åkt ur 1925 fortsatte det utför, redan 1930 var man nere i division IV, distanserade av både IFK Västerås och Västerås SK. VIK ursprung kan på något långsökta vägar finnas i Surahammar, där det 1905 bildades en förening som hette Göta. Efter en schism sprack klubben, och utbrytarna med Herbert Möller i spetsen kallade sig logiskt nog Svea. Möller flyttade sedan till Västerås och tog med sig namnet när han bildade en ny förening – IF Svea. Detta namn var dock redan upptaget av en Eskilstunaklubb, och därmed bildade man 1913 en ny klubb med namnet Västerås IK. VIK var från början ett innerstadslag, och den första allsvenska säsongen spelades på Herrgärdets IP i centrala staden. Därefter rörde man sig succesivt norrut; först till Arosvallen som man delade med bland andra VSK, sedan ännu längre bort till Apalby, och etablerade sig i stadsdelen Önsta-Gryta. Efter 30-talet följde en berg-och-dal-bane-tillvaro för VIK. Stundom spelade man uppe i andradivisionen, men dalarna var djupa, och 1976 var man nere på botten i division VII. I dagsläget, 2025, är man hemmahörande i division 4, och kämpar därmed om en position som stadens femtelag, bakom VSK, Skiljebo, Franke och IFK Västerås. Men det är alltså hockeylaget som sedan länge är VIK’s flaggskepp. Hockeylaget har gjort 34 säsonger i högstadivisionen, med en serieseger i elitserien 1993 som höjdpunkt, och har fostrat tunga mästare som Tommy Salo och Niklas Lidström. VIK har tidigare även haft sektioner i handboll, bandy och friidrott, som alla skördade moderata framgångar runt mitten av förra seklet.

VIK’s långrandiga tröjor har bestått, här uppburna av laget från tidigt 10-tal. 

 

Lite om Önsta-Gryta
Även om VIK började som innerstadsklubb så fann man sig med tiden utskuffade av de mer framgångsrika VSK och IFK Västerås. Man kom då att etablera sig i stadens norra delar, närmare bestämt i stadsdelen Önsta-Gryta. Området består av tre delar: Önsta, Norra Gryta och Södra Gryta, som tillsamman har 15 000 invånare, vilket gör Önsta-Gryta till Västerås största stadsdel. Det här är en ung stadsdel som till större delen är byggd under 70-, 80- och 90-talen. Socialt sett är det ett medelklassigt område där de flesta bor i radhus eller villa. För besökaren finns här två sevärdheter som båda kan hittas i Önsta-Gryta kyrka; ”Lego-Jesus”, en staty av Jesus i naturlig storlek, samt världens största pärlplatta. I Önsta-Gryta råder oftast sovstadens händelselöshet, men den 6:e september 1990 hände faktiskt något här – ett terrordåd. Efat Ghazi, maka till den kurdiska självständighetsaktivisten Emir Ghazi, dödades när en brevbomb exploderade, med viss sannolikhet avsänd från iranska agenter. Ett flertal musikaliska profiler har Önsta-Gryta-rötter. Kändast är förstås schlagersegraren Loreen, men även hiphoparen Fronda kommer härifrån. Dessutom har de röda rapparna Looptroop Rockers vissa kopplingar hit.

Önsta centrum med Didos krog och Önstaskolan. 

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan upp mot 40 minuter att gå till Apalby. Man kan ta buss 2 mot Gryta eller buss 6 mot Rönnby, till Apalby. Eller så kan man gå. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 1 km, över E18, och genom tunneln under Vasagatan till Rocklunda. Fortsätt sedan rakt fram längs Vasagatan i ytterligare 1 km fram till några röda hus och en parkering, där ligger Apalby till vänster.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Ta till vänster på Vasagatan och fortsätt 1 km, håll sedan utkik efter skylt mot Apalby till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 och fortsätt 1 km, håll sedan utkik efter skylt mot Apalby till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 och fortsätt 1 km, håll sedan utkik efter skylt mot Apalby till vänster.
Rv 67 från Sala: Ta till höger i rondellen mot Skultuna och Rocklunda, till Norrleden. Kör rakt fram i rondellen, och ta sedan nästa till vänster mot Rocklunda, till Vasagatan. Sväng sedan omedelbart in till höger till Apalby.