Uppsala det är staden

Västerås SK – Rocklunda

14 mars 2020 20:50

Lag:Västerås SK
Bildad:1904
Sport:Fotboll
Meriter:

4 allsvenska säsonger.
10:de plats -56.
37:e plats i maratontabellen

Hemsida:http://www.vskfotboll.nu
Avstånd:79 km
Matcher:

Västerås-Sirius 4-1 sön 9/5 -99 (Arosvallen)
Västerås-Sirius 2-1 mån 14/8 -06 (Arosvallen)
Västerås-Sirius 1-1 tor 8/7 -10

Division:Superettan
Färger:Tvärrandiga grön-vita tröjor, vita byxor
Västerås SK

“…fotbollsarenornas svar på Big Mac…”

Huvudläktaren på Swedbank Park – funktionell men 0spännande.

Hur är det att vara på arenan?
Västeråspolitikerna gillar idrott, och staden var inte sen att haka på den nya arenaboomen. Den nya fotbollsarenan på Rocklunda invigdes 2008, trots att Västerås bästa lag VSK då spelade i division 1. Västerås fotbollstempel erbjuder dock ingenting utöver det vanliga, den är snarast fotbollsarenornas svar på Big Mac – den fyller sin funktion, men känns ganska så trist, fadd och opersonlig. Rocklundaområdet är ett sällsynt trist ställe, där Västerås alla elitlag finns samlade i en företagssponsrad asfalt- och betongöken, bl.a. den usla bandyhallen ABB Arena Syd. Omgivningarna är alltså svåruthärdligt trista, men arenan är i alla fall som sagt var funktionell, särskilt i jämförelse med dess företrädare Arosvallen. Arenan har två stora läktare på vardera långsida, på den västra finns sittplatsläktaren med drygt 4000 platser på gula plaststolar, på den östra sidan finns en något mindre ståplatsläktare i rå, naken betong. En jämförelse med Jallavallen i Södertälje ligger nära till hands, då de båda arenorna liknar varandra i mycket. Men där vinner Swedbank ändå knappt, framförallt för att utsikten från den höga sittplatsläktaren åtminstone bjuder på någon sorts fägring för ögat; förutom att planöversikten är bra har man även utsikt över Västerås stad på andra sidan motorvägen. Dessutom blir det pluspoäng eftersom tak finns över båda läktarna. Sammanfattningsvis är Swedbank Park en riktig basarena, den fyller sitt syfte, men man önskar att arkitekterna hade hittat på åtminstone någonting originellt eller extra.

Rå och naken betong på Rocklundas ståplatsläktare.

 

Stämning/klack
Supporterkulturen kring VSK är stark och har rötter långt tillbaka i tiden. VSK ´s supportrar var bland de första i Sverige som gick samman i en klack i slutet av 70-talet. I slutet av 90-talet hade man förökat sig genom delning till en oerhört stor mängd olika fraktioner: som Eastern Conference, Green Rebels, Gloggers, Fanatics, Skallberget Green Army, Floorbangers och de beryktade East Rovers. Vid besöket -06 fick vi dessutom uppleva ”Osynliga klacken”, en fraktion avstängda supportrar som stod ute i buskagen och hejade. VSK’s supportrar är sedan 1995 organiserade i föreningen VSK Sports, och är idag uppdelade i en klackformation bestående av yngre hetsporrar, och ett gäng äldre supportrar som drar upp stämningen på sittplats.

På VSK’s fotbollsmatcher är det fortfarande drag – här klackar man mot Forward hemma på Swedbank Park. Foto: Sveriges Radio.

 

Var kan man ta en öl?
Charmigast är det på Bankiren på Stora torget, ett ställe med anor och med livemusik för en mogen publik.
Man passerar ett antal ställen på vägen från centrum ut till Rocklunda. Ett av de trevligare ställena är italienaren Di Spagna, i hörnet mellan Vasagatan och Domkyrkoesplanaden.

 

Lite om Västerås SK
1904 stod den 17-årige renlevnadsmannen och socialisten Krispin Svärd och göt polertrådar på Keijsers metallfabrik medan han drömde sig bort i tankar om att bilda en idrottsförening. Sagt och gjort, tillsammans med några likasinnade ynglingar bildade Krispin Västerås SK, som från början kom att utöva fotboll och friidrott på Djäkneberget i centrala staden. När bandyn togs upp 1906 blev det dock snart den dominerande grenen i föreningen, även om fotbolls- och bandylagen bestod av i stort sett samma spelare så var man vassare på is än på gräs. I fotboll har VSK gjort sammanlaget fyra säsonger i Allsvenskan. En enda gång har man hållit sig kvar, det var debutsäsongen 1955/56 under den koleriske österrikaren Karl Pannagl. Men sedan det blev degradering 1957, och det blev det även 1978 och 1997. Trots ganska lätträknade framgångar är ändå VSK-historian full av färgstarka profiler, särskilt försvarare. Lapplänningen Stig Fredriksson som gjorde fyra säsonger i VSK innan han gick vidare till spel med både landslaget och Änglarna är kanske den allre bäste, andra exempel på grönvita backar med landslagsmeriter är Pontus Kåmark, Daniel Majstorovic och Fredrik Stenman. Fast om någon enskild person kan förknippas med VSK är det förstås tränaren Lennart ”Liston” Söderberg, som förde upp VSK till Allsvenskan både 1978 och 1997, men vars tränarmeriter ändå överskuggats av ett aldrig svikande dåligt omdöme kombinerat med ett glappande munläder. VSK har på senare år befunnit sig i en nedåtgående spiral och underpresterat värre för varje säsong, men kanske har trenden nu vänt när man tog sig tillbaka till Superettan 2011 med ett ungdomligt och fräscht lag? Fotboll och bandy är såklart VSK’s stora nummer, men under historien har man utövat i stort sett varenda sport i boken. Exempelvis den udda grenen skridskosegling, där man i Erik ”Stora Tranan” Reuter hade en av landets främsta utövare. Gång är en annan udda gren i VSK-familjen, och Sveriges kanske bästa gångare genom tiderna, John Mikaelsson, gick för VSK under två år på 40-talet.

Celtic? Nej, men VSK klär sig liksom Glasgows katoliker i tvärrandigt grön-vitt.

 

Lite om Västerås
Västerås är med sina nära 110 000 invånare Sveriges femte största stad, och kan i några få ord sammanfattas som en förvuxen arbetar- industri- och raggarstad. Det är dock en stad med riktigt gamla anor, staden anses ha grundats år 990 och är därmed en av landets allra äldsta städer. Westra Aros var namnet på den här tiden, vilket betyder Västra åmynningen, och syftar på Svartåns utlopp i Mälaren. Läget var ypperligt som handelsplats, och snart blev Västerås utskeppningshamn för malmen från Bergslagen. Idag har Västerås Nordens största insjöhamn. Domkyrkan och biskopen kom också tidigt till Västerås, redan på 1100-talet. Man var även tidigt ute på utbildningsfronten, och Västerås har i Rudbeckianska gymnasiet, grundat 1623, Sveriges äldsta gymnasium. Under 1500-talet stod Västerås i centrum för både maktspel och bataljer. Här vann Gustav Vasa en viktig seger mot danskarna 1921, och på Västerås Slott stod Sveriges reformationsriksdag 1527, när landet blev protestantiskt. Men framförallt är som sagt Västerås en industristad, detta mycket tack vare den geniale uppfinnaren och krymplingen Jonas Wenström. Då Allmänna Elektriska Aktiebolaget (ASEA) etablerade sig i Västerås 1890 blev denne bolagets förste chefsingenjör, och som sådan uppfann han bl.a. trefasströmmen. Wenström dog redan tre år senare i lungkatarr, men ASEA levde vidare, och är idag efter fusion känt som ABB. Västerås största bidrag till musikvärlden torde vara Pugh Rogefeldt, hiphoparna Looptroop Rockers och jazzkombon Esbjörn Svensson Trio. Andra mer eller mindre musikaliska västeråsare är technosångerskan Pandora, reggaeprofilen Governor Andy, hiphoparen Fronda och rockkungen Little Gerhard. Flera Västeråsprofiler är historikern Olof Rudbäck d.ä, skådespelerskan Marie Bonnevie, ärkebiskopen Anders Wejryd, vänsterfilosofen Torbjörn Tännsjö och högerfilosofen Lars Gustafsson, dokusåpakändisarna “Big brother”-Linda Rosing och Hollywood-frun Maria Montazami, komikern Lars Ekborg, fotbollsspelaren Stefan Pettersson (som dock aldrig spelade för VSK), boxaren George Scott och kanotisten Markus Oscarsson. I juli hålls varje år världens största bilträff i Västerås, Power Big Meet. Sveriges sjunde högsta skyskrapa ligger i Västerås, 81 m, här finns också landets högst belägna cocktailbar. Det finns även två udda hotell, konstnären Mikael Genbergs skapelser Hotell Hackspett och Hotell Utter-Inn, det förstnämnda i ett träd i Vasaparken, och det andra under Mälarens vatten. Västerås kallas ofta ”gurkstaden”, gurkor började odlas under 1700-talet av den tyske trädgårdsmästaren Bernt Joakim Bohnsack.

Västerås skyline från Djäkneberget: Domkyrkan, Skrapan och stadshustornet.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-VSK 1-2 (Division 4 Centralserien -47/48)
VSK-Sirius 2-1 (Division 4 Centralserien -47/48)
Sirius-VSK 1-1 (Division 3 Norra Svealand -60)
VSK-Sirius 4-2 (Division 3 Norra Svealand -60)
Sirius-VSK 2-3 (Division 2 Svealand -67)
VSK-Sirius 1-1 (Division 2 Svealand -67)
Sirius-VSK 4-0 (Division 2 Svealand -68)
VSK-Sirius 0-7 (Division 2 Svealand -68)
Sirius-VSK 1-1 (Division 2 Norra -76)
VSK-Sirius 0-2 (Division 2 Norra -76)
VSK-Sirius 1-1 (Division 2 Norra -77)
Sirius-VSK 1-2 (Division 2 Norra -77)
Sirius-VSK 0-1 (Division 2 Norra -79)
VSK-Sirius 2-0 (Division 2 Norra -79)
VSK-Sirius 0-3 (Vårettan Norra -91)
Sirius-VSK 2-2 (Vårettan Norra -91)
VSK-Sirius 0-0 (Höstettan Östra -91)
Sirius-VSK 3-0 (Höstettan Östra -91)
VSK-Sirius 0-1 (Division 1 Norra -94)
Sirius-VSK 0-1 (Division 1 Norra -94)
Sirius-VSK 0-1 (Division 1 Norra -95)
VSK-Sirius 0-3 (Division 1 Norra -95)
Sirius-VSK 0-2 (Division 1 Norra -96)
VSK-Sirius 2-0 (Division 1 Norra -96)
VSK-Sirius 1-0 (Division 1 Norra -98)
Sirius-VSK 1-2 (Division 1 Norra -98)
VSK-Sirius 4-1 (Division 1 Norra -99)
Sirius-VSK 1-4 (Division 1 Norra -99)
Sirius-VSK 4-0 (Division 1 Norra -06)
VSK-Sirius 2-1 (Division 1 Norra -06)
VSK-Sirius 1-1 (Division 1 Norra -10)
Sirius-VSK 2-1 (Division 1 Norra -10)
VSK-Sirius 0-1 (Division 1 Norra -11)
Sirius-VSK 3-1 (Division 1 Norra -11)
Sirius-VSK 7-3 (Division 1 Norra -12)
VSK-Sirius 1-6 (Division 1 Norra -12)
 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan c:a 25 minuter att gå till Rocklunda. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 1 km, över E18, och genom tunneln under Vasagatan, så kommer man rakt på bandyhallen.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Ta till vänster på Vasagatan, så ligger arenaområdet direkt till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 67 från Sala: Ta till höger i rondellen mot Skultuna och Rocklunda, till Norrleden. Kör rakt fram i rondellen, och ta sedan nästa till vänster mot Rocklunda, till Vasagatan. Kör knappt 1 km, så ligger sedan arenaområdet till höger.