Uppsala det är staden

Vetlanda BK – Hydro Arena

20 februari 2020 23:53

Lag:Vetlanda BK
Bildad:1945
Sport:Bandy
Meriter:

3 SM-guld -86, -91, -92.
45 säsonger i högsta serien.
8:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.vetlandabk.se
Avstånd:409 km
Matcher:

Vetlanda-Sirius 6-0 sön 11/1 -04 (Tjustkulle)
Vetlanda-Sirius 5-2 lör 28/2 -09 (Tjustkulle)
Vetlanda-Sirius 6-5 ons 16/11 -11
Vetlanda-Sirius 8-7 lör 26/12 -15
Vetlanda-Sirius 7-4 fre 2/12 -16
Vetlanda-Sirius 2-3 ons 20/11 -19
Vetlanda-Sirius 3-5 mån 21/2 -22

Division:Elitserien
Färger:Gula tröjor, gula byxor
Vetlanda BK

“…gått ifrån ett av svensk idrotts allra vackraste namn till det kanske allra fulaste…”

Hydro Arenas gråa fasad utgör en dyster syn.

Hur är det att vara på arenan?
Hallboomen inom bandy har många negativa konsekvenser – en är att arenanamnen blir fulare och fulare. I Vetlanda har man gått ifrån ett av svensk idrotts allra vackraste namn till det kanske allra fulaste. Jämför bara hur det ljuvliga ”Tjustkulle” liksom smeker trumhinnan, med hur det nya ”Sapa Arena” känns som en sandblästring av densamma. Fulheten går dessutom även igen i hallens exteriör. Sapa Arena är kanske den tristaste synen av alla landets bandyarenor, en totalt karaktärs- och ansiktslös plåtlåda med en design som kanske skulle duga till ett brädlager – men knappast till en elitbandyarena. En liten glasfasad vid entrén är det enda som bryter plåtmonotonin. Inuti är det inte riktigt lika illa ställt. Ska det nödvändigtvis vara hall så ska det vara så lite hall som möjligt, och Sapa Arena är inte mycket mer än ett plåtskal kring planen. Någon kyla förmår väggarna knappt alls stänga ute, det är snarare kallare i hallen än utanför. Här finns inte ens något golv, utan underlaget består av asfalt. Hallen är liten och trång, uppehållsutrymmen finns knappt, och läktarna är små och enkla: På ena långsidan står tio raders aluminiumläktare med ståplats på flankerna, och en liten sittsektion med blå-gula plaststolar i mitten, den andra långsidan upptas till största delen av matchsekretariat och har endast plats för en liten fjuttläktare på flanken. I pausen kan man passa på och gå ut i den friska luften och sedan in i det partytält som utgör arenans servering och bar. Sapa Arena ligger på Tjustkulleområdet efter vilket den gamla bandybanan fått sitt namn, denna ligger ledsen och övergiven kvar bredvid sin plåtiga efterträdare. På området finns även en hockeyrink, en gocartbana, och en skidbacke som utgår från toppen av själva kullen, vars topp når 222 m.ö.h. Området ligger i Vetlandas norra utkanter, 1,5 km från centrum, och inbäddat i småländsk John Bauer-skog är det faktiskt riktigt mysigt. Vad man nu har för glädje av det när man står mellan fyra plåtväggar.

1286 åskådare – sen är det nästan fullsatt i Vetlandas lilla hall.

 

Stämning/klack
I Vetlanda tycker man det är roligare att titta på motorcyklar som kör runt, runt, runt än att njuta av den blanka isens schack; Vetlanda Speedway drar runt tre gånger så mycket publik som VBK. Kullen Fans heter hejaklacken som gör sitt bästa för att ändra på saken och skapa lite stämning på Tjustkulle.

Här har Kullen Fans åkt till Isstadion i Motala på annandagsmatch. Foto: Sofia Sahlin.

 

Var kan man ta en öl?
Bortaguiden rekommenderar varmt Old Barn Corner, på Storgatan alldeles invid stationen, en riktigt mysig brittisk pub med hög stämning och massvis av öl.

 

Lite om Vetlanda BK
1975 kom Curt ”Bandyprofessorn” Einarsson till Karlstad, och från ingenstans klev Boltic fram ur skuggan från lokalkonkurrenten Göta och blev dominanter i svensk bandy. 1983 flyttade Curt ”Bandyprofessorn” vidare till Småland och Vetlanda, och historien upprepade sig: Vetlanda klev fram ur skuggan från lokalkonkurrenterna Nässjö IF och Tranås BoIS , och blev en av svensk bandys stora dominanter under det kommande decenniet. Vetlanda hade innan bandyprofessorns ankomst aldrig lyckats etablera sig i eliten; klubben hade sedan bildandet 1945 spelat endast sporadiska säsonger i Allsvenskan, men redan samma år nådde man för första gången slutspel, och bara tre år senare spräckte man Boltics monstersvit på sju raka guld när man slog värmlänningarna med 2-1 på Söderstadion. På detta följde Vetlandas storhetstid, med tre guld och fyra silver på tio år. Mycket av framgångarna kom tack vare en av bandyns störste genom tiderna – den fenomenale Sävsjösonen Jonas Claesson, men många vetlandingar håller istället Per Lennartsson högst, denne spelade för VBK i nära tjugo år, med en höjdpunkt i SM-finalen 1991 då han gjorde samtliga fyra Vetlandamål. Vetlandabandyn fostrade dessutom även många ledartalanger, och samtliga förbundskaptener mellan åren 1993-2005 hade bakgrund som Vetlandaspelare under dessa guldår: Leif Klingborg, Stefan Karlsson och Kent Hultqvist. Vetlanda har också vunnit en mindre smickrande titel, 2004 blev nämligen de kycklinggula tröjorna utsedda till landets fulaste klubbtröja alla kategorier i en omröstning arrangerad av Aftonbladet. Vetlanda har stagnerat efter gulderan; det var idag länge sedan man kunde aspirera på guld, men man har istället blivit en av landets främsta plantskolor: Cristoffer Edlund, Johan ”Löken” Löfstedt och bandyprofessorsönerna Einarsson är några av de främsta Vetlandaprodukterna under senare år. Akronymen BK står för bandyklubb, och VBK har mycket riktigt alltid varit en renodlad bandyförening.

Vetlandas kycklinggula dress föll inte Aftonbladets läsare i smaken. Fjärde från vänster är den uppskattade målvakten Jakob Säleby, som vaktade Siriusburen under succésäsongen.

 

Lite om Vetlanda
Vetlanda, med sina knappt 13 000 invånare, ligger i det småländska landskapet Njudung, och har anor som handelsplats sedan 1000-talet. Det tog dock tid innan det blev något vettigt av Vetlanda, och stadsrättigheterna kom inte förrän 1920. Idrottsligt har Vetlanda sett till sin blygsamma storlek varit mycket framgångsrikt, förutom VBK så finns här speedwaylaget Elit Vetlanda (tidigare VMS Elit, och innan dess Njudungarna), svenska mästare senast 2006. Även korthuset Team Boro, storsatsande hockeylag på 80-talet, kom ifrån Vetlanda kommun. Vid sidan om dessa lag så är det stadens stora dotter, schlagerstjärnan Lena Philipsson, psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp i som har satt Vetlanda på kartan. Härifrån kommer även den f.d. skolministern Ingegärd Wärnersson, proggaren och älgvännen James Hollingworth föddes i Vetlanda, psalmförfattarinnan Lina Sandell växte upp i närliggande Fröderyd, och Bosse ”Bildoktorn” Andersson har länge verkat i Landsbro. Även den fiktiva karaktären Åsa-Nisse kan kallas Vetlandaprofil. Visserligen ligger Knohult närmare Nässjö, men de uppskattade Åsa-Nisse-filmerna spelades in i närheten av Vetlanda och hade alltid premiär på Saga-biografen i staden. Andra kanske minns radioprogrammet ”Skivor från Vetlanda”, där Lars-Göran Frisk spelade gamla 78-varvare ur sin enorma skivsamling. I övrigt är Vetlanda är en ganska typisk småstad med frikyrkor och mindre industrier som framträdande samhällsinstitutioner. Det viktigaste företaget är aluminiumfabriken SAPA, vidare är man skickliga på att snickra ihop hus; Elitfönster, Myresjöhus och Trivselhus verkar alla i kommunen.

Utsikt från Tjustkulle: Vetlanda vaknar till liv en grå torsdagmorgon i november.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Färden till Vetlanda går i regel via Nässjö, varifrån man kan ta Krösatåget eller bussen till Vetlanda. Från stationen har man lite drygt 20 minuter att gå till Tjustkulle. Gå ut från stationen, och följ Stationsgatan rakt fram i ett kvarter. Ta sedan till vänster på Storgatan och följ denna i 1 km, förbi kyrkan och fram till en T-korsning. Korsa Nygatan, och ta till vänster på gångvägen längs med vägen (som fortfarande heter Storgatan) i drygt 500 m. Ta sedan gångtunneln över till vänster sida av vägen, håll först höger och sedan vänster, så kommer man rakt på arenan.
Rv 31/47 från Nässjö/Rv 32 från Eksjö: Ta till vänster i rondellen in mot centrum, följ Storgatan rakt fram genom en mindre rondell, och genom högerkurvan. Ta sedan första till höger, så kommer man direkt på Tjustkulle.
Lv 127 från Sävsjö: Ta till vänster mot Jönköping i den första rondellen innan Vetlanda, och följ Västerleden. Ta sedan höger mot centrum i nästa rondell efter drygt 1,5 km, följ Storgatan rakt fram genom en mindre rondell, och genom högerkurvan. Ta sedan första till höger, så kommer man direkt på Tjustkulle.
Rv 31 från Nybro: Kör rakt fram mot centrum i den första rondellen, och följ Lasarettsgatan i 1 km. Kör rakt fram i rondellen, och fortsätt fram till T-korsningen vid Stortorget. Ta där till vänster på Storgatan, och följ denna rakt fram i 1,2 km, förbi kyrkan, fram till nästa T-korsning. Ta där vänster igen, och fortsätt på Storgatan 1 km, så ligger Tjustkulle på vänster hand.
Lv 125 från Kalmar: Fortsätt in mot centrum vid avfart mot Nässjö, längs Upplandavägen. Följ denna drygt en km till en T-korsning, håll först till höger, och sedan direkt till vänster på Nygatan mot Nässjö. Följ sedan Nygatan/Storgatan i knappt 3 km, så ligger Tjustkulle sedan på vänster hand.
Rv 47 från Oskarshamn: Ta av till höger mot Brunnsgård/centrum strax innan Vetlanda. Följ därefter vägen som först heter Flugebyvägen, sedan Nygatan och till sist Storgatan rakt fram i 4 km, så ligger Tjustkulle sedan på vänster hand.