Uppsala det är staden

Villa/Lidköping BK – Sparbanken Lidköping Arena

21 februari 2020 20:12

Lag:Villa/Lidköping BK
Bildad:1934
Sport:Bandy
Meriter:

1 SM-guld, 2019.
54 säsonger i högsta serien.
4:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.vlbk.se
Avstånd:334 km
Matcher:

Villa-Sirius 5-3 ons 24/1 -01 (Isstadion)
Villa-Sirius 5-2 lör 2/1 -10
Villa-Sirius 10-7 sön 30/12 -12
Villa-Sirius 13-4 lör 7/2 -15
Villa-Sirius 7-2 fre 10/11 -17
Villa-Sirius 6-3 fre 24/2 -23

Division:Elitserien
Färger:Blå tröjor, blå byxor
Villa/Lidköping BK

“…för bekvämt, för varmt och för ljust för bandy…”

Sparbanken Arenas titanlika fasad glänser i vintersolen.

Hur är det att vara på arenan?
Lidköpings bandyhall blev den tredje i raden av nybyggda lyxhallar som stod klara 2009, efter de båda i Sandviken och Vänersborg. Men till skillnad från Göransson så finns här vettiga ståplatsläktare, och inga panoramafönster från restaurangen. Och till skillnad från i Vänersborg så är ekonomin i ordning, och taket har aldrig rasat in. Så Spargrisen i Lidköping anses allmänt vara ett mycket lyckat exempel på en hall, kanske den allra bästa som byggts hittills. Denne skribent tillåter sig dock att ha en annan åsikt. Visst är Lidköpings hall ett mer fungerande bygge än exempelvis Göransson, men grundfelet kvarstår dock: Det är för bekvämt, för varmt och för ljust för bandy. I stora drag är Lidköpings Arena lik kusinbygget i Vänersborg, för att se skillnaderna får man titta uppåt, där Lidköpings låga takhöjd ger lite mindre hangarfeeling än i många andra hallar. Annars är det förvillande likt, en tio raders ståplatsläktare i betong på ena sidan, och tio raders sittplatsläktare med formgjutna plaststolar på den andra. På kortsidorna och hörnen finns plattformar där man kan stå och hänga över sin egen eller de andras målvakt. Restaurangen, med namn Restaurang Villa, är belägen vid sidan om planen och saknar planöversikt, en liten förbättring då publiken tvingas prioritera bandymatchen framför ölen – om de inte nöjer sig med att se matchen på storbilds-TV’n det vill säga. Arenan har byggts bredvid den gamla Isstadion på Ågårdsområdet, vilket innebär ett trist läge vid en vägkorsning vid stadens utkant. Promenaden hit ut bland Lidköpings pittoreska trähus kan dock vara ganska trevlig.

Nytt, modernt och fräscht inuti Sparbanken Arena. Tyvärr.

 

Stämning/klack
Villaklacken har inget riktigt etablerat namn, trots att den är både anrik och relativt stor, men går ofta helt enkelt under benämningen ”Villa Fans”. Klacken har som sagt varit med länge, och Villa har många passionerade supportrar, men även i Lidköping har stämningen dött halldöden. Publiksiffrorna i Lidköping har dock alltid varit höga, och blivit ännu högre i och med flytten inomhus.

Villaklacken firar segern i kvartsfinalen mot Broberg 2011. Foto: Team Fabbe/Sören, http://www.vlbk.se

 

Var kan man ta en öl?
Josefs är en trevlig och välkomnande sportbar på östra sidan Lidan, nära till stationen.

 

Lite om Villa Lidköping BK
Det tog en lång, lång tid, men 2019 tog landets överlägset rikaste bandyförening äntligen sitt första SM-guld. Så nu behöver man inte längre trösta sig med att man är den överlägset bästa bandyklubben i landet som aldrig har kunnat titulera sig svenska mästare, utan har lämnat över den titeln till rivalen IFK Vänersborg. Villa är om man är riktigt petig egentligen inget Lidköpingslag, klubben bildades 1934 i Lockörn, ”Lidköpings Riviera”, 5 km nordväst om Lidköping. Här finns också förklaringen till namnet, klubben döptes efter herrgården Villa Giacomina, som byggdes på 1700-talet som landshövdingeresidens, och namngavs av greve Gustav Piper efter dennes avlidna hustru. Villa var ett länge ett lag bland dussinet i Lidköping – bäst i stan var Sjödalens IK och Wästerlunds IK som båda kvalade till Allsvenskan under 40- och 50-talen. Men så småningom var det Villa som utkristalliserade sig som Lidköpings bandyhopp. Verksamheten fick sig en skjuts när Lidköpings Isstadion invigdes 1964, och Villa gjorde debut i allsvenskan 1966 efter lyckat kvalspel mot Åtvidaberg. Premiäråret blev en flopp, men Villa kvalade sig upp igen 1968 mot bandybaronerna Lesjöfors, och sedan dess har man hållit sig kvar. Villa har ofta befunnit sig strax under den absoluta toppen, och i och med bygget av sin lyxiga hall stärkte man sina aktier ytterligare – skaraborgarna strömmar till den glansiga arenan, men länge törstade man efter sitt första guld. Höjdpunkterna kunde länge räknas till klubbens fyra förlorade finaler. Den första spelades 1975, en riktig underdogfinal mellan Ljusdal och Villa, där Villas målvakt Göran ”Fiskarn” Johansson fick vittja målet hela åtta gånger. I den andra finalen, 1983, försökte man rubba giganterna Boltic. Det blev en märklig historia, då en storspelande Fiskarn höll nollan i 90 minuter, men i förlängningen kunde Boltic göra hela fem mål. Och inte heller under 10-talets finaler har man fått napp – det blev en uddamålsförlust mot SAIK 2012, och likaså torsk mot VSK 2015. Till slut, 2019, betvingade man dock VSK på Studenternas, och klubben hade äntligen vunnit mer än publikens kärlek. Till de största Villaspelarna räknas fortfarande den trefaldige skyttekungen Mikael Arvidsson (som faktiskt tog ett SM-guld under sin enda säsong utanför Villa, med Motala), samt Christer Kjellqvist, som ju även gjorde ett gästspel i Sirius. Under senare år är det Nässjöprodukten Daniel Andersson och skaraborgaren Johan Esplund, fostrad i Elless, som hållit Villafanan högst. Många Villaprodukter har också glatt publiken på Studenternas, som exempelvis David Karlgren, Tobbe Dahlberg, Erra Eriksson, Magnus Burman samt comeback-kungen Viktor Broberg.

Villatruppen 10/11 poserar i sin hall. Foto: Team Fabbe/Sören, http://www.vlbk.se

 

Lite om Tofta-Lockörn
Lite om Tofta-Lockörn? Villa är ju från Lidköping? Jo, så är det förstås nuförtiden, men i grunden är Villa från denna lilla ort strax utanför Lidköping, en liten bit upp på Kållandshalvön – och i bortaguiden finns Lidköping presenterat under kapitlet om Lidköpings AIK, det faktiska Lidköpingslaget. Lockörn, som oftare kallas Tofta, bildar tillsammans med Stenhammar och Sjölunda norra Lidköping, som ungefär sammanfaller med Gösslunda socken. Här bor det c:a 3500 personer som lever ganska gott – det är lite av Lidköpings gräddhylla, med prydliga småhus, badstrand och småbåtshamn. Och så funns ju här huvudnumret: Villa Giacomina, en ståtlig italiensk herrgård i en engelsk park. Parken anlades 1790 av den trädgårdsintresserade landshövdingen Claes Julius Ekeblad. I början av 1800-talet ärvdes ägorna av greven och italienresenären Gustaf Piper, som inspirerad av sina syner från Neapelbyggden uppförde en stilig italiensk villa, som han döpte efter sin avlidna hustru Jacquette – eller Giacomina på italienska.

Självaste villan – Villa Giacomina – en grådaskig februaridag.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Lidköping ligger lite avsides, och det kan framförallt vara besvärligt att ta sig härifrån efter en kvällsmatch. Lokaltåget som går hit heter Kinnekulletåget och går mellan Hallsberg och Herrljunga, och man kan även ta bussen från Skövde. För att gå från stationen till arenan behöver man 20 minuter. Gå ut från stationen, korsa busstorget, och följ Rörstrandsgatan åt höger.Ta sedan till vänster vid rondellen, och gå utmed Östra Hamnen i två kvarter. Ta sedan till höger och korsa Lidan över Torgbron, snedda sedan till det borta vänstra hörnet på det stora torget. Följ där Mellbygatan åt vänster, och fortsätt denna rakt fram ut ur stan i c:a 1,3 km, så har man till slut arenan på höger hand.
E20 från Örebro (Rv 44 från Götene): Ta av till Rv 44 mot Lidköping/Uddevalla vid Götene. Kör de 2 milen in mot Lidköping, följ Ringleden kring Lidköping, rakt fram i de två första rondellerna vidare mot Uddevalla. Kör över Lidan, så ligger arenan sedan till höger i nästa rondell, Ågårdsrondellen.
E20 från Göteborg (Lv 187 från Vara): Ta av mot Lidköping på Lv 187 vid Vara, håll först vänster på Häljevedsvägen tillbaka över motorvägen, sedan direkt höger på Östra ringleden, hela tiden mot Lidköping. Kör 5 km, följ där skyltarna mot Lidköping; först till vänster på Rv 47, efter 500 m till höger igen. Fortsätt 2,5 mil, ta därefter till höger på Rv 44 den sista biten in till Lidköping. Kör sedan rakt fram i Ågårdsrondellen så ligger arenan på andra sidan.
Lv 184 från Skara: Ta till vänster i Skararondellen, till Rv 44 mot Uddevalla. Följ Ringleden, rakt fram i nästa  rondell vidare mot Uddevalla. Kör över Lidan, så ligger arenan sedan till höger i nästa rondell, Ågårdsrondellen.
Rv 44 från Trollhättan: Kör in mot Lidköping och rakt fram i Ågårdsrondellen så ligger arenan på andra sidan.